miercuri, 8 aprilie 2009

Operatii fara transfuzie

Am aflat de curand, lucru probabil stiut de multa lume dar nu si de mine, ca Martorii lui Iehova nu accepta transfuziile. Cand am citit pe un chestionar de la centrul de transfuzii intrebarea: "De ce nu ai dona sange?" si unul dintre raspunsuri era motive religioase, made me wonder.
Mai apoi am ajuns intr'o zi la o discutie cu o colega care apartine acestei religii si mi'a zis mai multe despre asta. Mi'a zis deasemenea ca s'au dezvoltat proceduri de operatie pe principiul acesta. Mi s'a parut incedibil. Mi'a adus un dvd foar interesant pana la urma, in care sunt explicate cateva dintre aceste proceduri.
Ei nu accepta nici macar depozitarea propriului sange si transfuzia in timpul operatiei. Si se pare ca sunt doctori care opteaza pentru transfuzii alternative din motive medicale nu doar religioase. Studiile arata ca pacientii isi revin mai repede postoperator, nu exista riscul de a provoca o reactie hemolitica letala in cazul administrarii sangelui cu grupa incopatibila pacientului, se elimina transmiterea unor boli virale precum hepatita B sau C sau HIV, precum si a altor virusi sau bacterii care ar putea fi prezenti in sangele donatorilor. Deasemene se micsoreaza si riscul de deteriorare al sistemului imunitar datorat respingerii de catre organism al sangelui transfuzat.
O operatie care are invedere imposibilitatea unei transfuzii devine mult mai complicata deoarece chirurgul trebuie sa aiba in vedere pastrarea volumului sanguin in limite normale.Astfel sau dezvoltat tehnici prin care acest lucru este posibil.
In primul rand este necesar ca preoperator sa se stabileasca daca pacientul are masa eritrocitara endogena suficienta, lucru care depinde atat de volumul sanguin cat si de hematocrit, de cantitatea de sange care se presupune ca se va pierde in timpul operatiei si pragul transfuzional pe care pacientul il poate tolera.
Un lucru important in aceasta tehnica este toleranta la anemie. Dupa cum stiu toti cei care au donat sange macar o data in viata, primul lucru care se intampla dupa ce ai completat fisa este controlul hemoglobinei, pe langa aflarea grupei sanguine. Acest prag este stabilit la 10 grame. Studiile au aratat ca nu este necesar acest prag pentru a putea face o transfuzie deoarece in momentul in care volumul sanguin este ridicat este posibila o oxigenare suficienta a tesuturilor indiferent de valoare hemoglobinei.
Optimizarea masei eritrocitare inseamna marirea hamatocritului pt a permite o pierdere mai mare de sange. Acest lucru se paote face prin administrarea de acid folic, si vitamina B12 sau fier, deasemenea se poate folosi si eritropoietina( responsabila de formarea globulelor rosii in maduva rosie hematogena).
Cel mai important lucru cred ca este micsorarea cantitatii de sange pierdut. Acest lucru se face posibil prin proceduri ale chirurilor in timpul operatiilor, spre exemplu pozitionarea pacientului,mentinerea temperaturii corpului, hemodilutia,inducerea hipotensiunii arteriale si mai ales hemostaza meticuloasa a chirurgului care cauterizeaza fiecare vas si mentine o sangerare cat mai mica pe suprafata operatorie.
Totusi chair daca suna interesant nu stiu de ce, dar mie personal mi'ar placea sa imi faca transfuzie daca ar fi neaparata nevoie din simplul fapt ca nu as risca.
Si totusi, cred ca mi'ar placea sa fac candva astfel de proceduri.
Anyway nu stiu cu ce se mananca inca chirurgia, eu vroiam numai sa impartasesc si altora o chestie pe care o gasesc interesanta.

Religie si medicina, un subiect interesant.

Niciun comentariu: